Voor het tweede jaar geeft het Kustverlichtingmuseum in Hoek van Holland ruimte aan autonome kunstenaars om hun werk te laten zien. Tussen de vaste opstelling zijn op elke verdieping een of meerdere werken van een kunstenaar te zien. Dit jaar is er gekozen voor het thema licht. Ook het museum zelf heeft een primeur, de eerste vuurtoren met ledverlichting.
Op het affiche is werk van fotograaf Hanne van Baarle te zien. Lampen fotograferen is een van zijn specialiteiten en de Brandarislamp is daar een lichtend voorbeeld van. Nostalgie, politiek, vergankelijkheid, onderwerpen die emotie oproepen bij de kijker zijn belangrijke items in zijn werk.
Frans Room heeft veel affiniteit met vuurtorens, bakens en lichtopstanden. Hij heeft ze allemaal getekend, geschilderd of geëtst en het is een indrukwekkende collectie van historisch erfgoed. In de toren is een andere passie van hem te zien lichtinstallaties, twee spiegellichtkasten waarin van alles gebeurt.
Peggy Crince le Roy is glaskunstenaar. Glas in al zijn verscheidenheid, van gloeiende vloeibare lichtgevende massa naar een object waarin materiaal, kleur en licht een prachtig samenspel geven.
Maarten Huizinga is een kunstzinnige duizendpoot, surrealistische schilderijen, vrolijk trommelende installaties, striptekenaar. Licht spreekt hem ook aan en hij gaat terug naar de oervormen van licht en hij wekt onder andere bliksem en het noorderlicht op. Hoogspannend.
Annemiek Drijfhout wordt geïnspireerd door de rust, ruimte en licht en de sfeer die dit opwekt in de natuur en legt dit vast op doek met olieverf. De waddeneilanden zijn een geliefd onderwerp en vooral Terschelling is een van haar favoriete plekken.
Florian Cats is als conceptueel fotograaf bezig de menselijke geest te prikkelen door surrealistische beelden te maken. De schoonheid en kwetsbaarheid contrasteren in zijn werk. Hij wil de kijker uitdagen op een andere manier naar de wereld te kijken.
Melan van Driel haalt haar inspiratie voor haar illustraties uit de natuur. Tijdens haar studie aan de Willem de Kooning Academie heeft zij zich verder ontwikkeld in digitale illustraties. Haar werk kenmerkt zich door dromerige, kleurrijke scenario’s waarbij mens en natuur één worden.
Manuel Padding en Samantha Rees gaan een samenwerking aan met geluid en licht.
Om extra aandacht te vestigen op de expo ‘licht’ hebben we een blikvanger op de terp. Helma Vlemmings maakte het prachtige ontwerp dat is uitgevoerd in aluminium. Helma is gefascineerd door woorden. Ze maakt verstilde foto’s en installaties met beeld of taal.